iPhone batterij conditie zelf controleren bij "instellingen"

Zo werkt de nieuwe functie ‘Conditie van de batterij’ in iOS 11.3

In iOS 11.3 vind je een functie genaamd Batterijconditie. Hiermee kun je duidelijker zien of de iPhone-batterij nog in goede conditie is of moet worden vervangen. In deze tip leggen we uit hoe de functie werkt en hoe je kunt kiezen tussen een langere batterijduur of een betere performance.

Op welke toestellen is Batterijconditie beschikbaar?

Batterijconditie is beschikbaar vanaf iOS 11.3 op de iPhone 6 en nieuwer. Dat betekent dat gebruikers met een iPhone 5s deze functie niet in de instellingen terugvinden. Ook op de iPad en iPod touch is deze optie niet beschikbaar.

Wat is Batterijconditie op iPhone in iOS 11.3

Batterijconditie is een nieuwe functie in iOS 11.3 en later. Je vindt hier allerlei informatie met betrekking tot je iPhone-accu. Je ziet bijvoorbeeld de maximumcapaciteit van je batterij en leest meer over de piekprestaties. Apple geeft je met deze functie meer inzicht in wat er met je batterij speelt, hoe je iPhone presteert en of je batterij vervangen moet worden. Met deze functie kun je ook het vertragen van je iPhone uitschakelen, als je last hebt van de gevolgen van de slechte iPhone-batterij.


Je vindt de optie Batterijconditie in iOS 11.3 of nieuwer bij Instellingen > Batterij > Batterijconditie (Bèta).


Update: Vanaf iOS 12 is het bèta stadium voorbij, en heet het gewoon Batterijconditie.

Wat is Maximumcapaciteit bij Batterijconditie op de iPhone?

Een gloednieuwe iPhone heeft een accu met een maximale capaciteit van 100%. (linker foto) Naarmate de iPhone-accu langer wordt gebruikt lukt het steeds minder goed om de hem volledig op te laden. Op de afbeelding hieronder is te zien dat onze iPhone 6 nog maar een batterijcapaciteit van 79% heeft. (rechter foto) Het lukt dus niet meer om de maximale batterijcapaciteit te gebruiken. Hoe lager het percentage in deze functie, hoe korter je iPhone-batterij mee gaat.


iPhone conditie van de batterij


Door veroudering en slijtage kun je steeds minder goed opladen, waardoor je iPhone minder lang meegaat. Apple heeft de iPhone-batterijen zo ontworpen dat je na 500 volledige oplaadcycli nog steeds een capaciteit van 80% of meer haalt. Is dat niet het geval, dan zal de batterij vervangen moeten worden. Je kunt zelf achterhalen hoe vaak de batterij van je iPhone is opgeladen aan de hand van het aantal oplaadcycli.

Wat is Piekprestaties bij batterijconditie op de iPhone?

Naarmate de conditie van de batterij slechter wordt, is de iPhone ook minder goed in staat om bij piekbelasting goed te blijven presteren. Apple maakt iPhones met een verouderde batterij daarom met opzet wat trager. Dit zorgt ervoor dat je een lange batterijduur houdt, maar het betekent ook dat de iPhone trager reageert en niet meer zo goed in staat is om zware grafische games te draaien.

Er zijn hier vijf opties mogelijk:

 • #1 Prestaties zijn normaal
 • #2 Conditie van de batterij verslechterd
 • #3 Conditie van de batterij onbekend
 • #4 Energiebeheerfunctie toegepast
 • #5 Energiebeheerfunctie uitgeschakeld

#1 Prestaties zijn normaal


Als de batterij normale piekbelasting aan kan, zie je het volgende bericht:


"Je batterij ondersteunt momenteel normale piekprestaties."


Apple heeft in dat geval jouw iPhone niet opzettelijk trager gemaakt. Je kunt de iPhone gewoon blijven gebruiken en zult profiteren van maximale prestaties.

In dit geval hoef je dus niets te doen, je batterij is nog in prima conditie en de iPhone presteert op maximaal vermogen.

Is de conditie van je batterij niet meer zo goed (bijv. 80%) maar geeft het scherm aan dat alles oké is en dat de prestaties normaal zijn? Dat kan kloppen als je iOS 11.3 net hebt geïnstalleerd, want er is op dat moment nog geen piekbelasting geweest. De status verandert pas als de iPhone te maken heeft gehad met een zware belasting van de batterij, waarna de energiebeheerfunctie automatisch wordt ingeschakeld.


#2 Conditie van de batterij verslechterd


Als de conditie van de batterij is verslechterd is het nodig om de batterij te laten vervangen. De batterij zal dan waarschijnlijk onder de capaciteit van 80% zijn gezakt. Je krijgt de volgende melding, die je adviseert om contact met Apple op te nemen. (of hem voor hetzelfde geld en kwaliteit, maar zeker ook sneller bij GSM Limburg te laten vervangen.)


"De conditie van je batterij is aanzienlijk verminderd."


 Wij van GSM Limburg kunnen de batterij vervangen om volledige prestaties en capaciteit te herstellen.


#3 Conditie van de batterij onbekend


Je krijgt deze melding te zien als de conditie van je iPhone niet bepaald kan worden. Dit kan gebeuren als de batterij niet origineel is of van mindere kwaliteit. Er is in dat geval iets mis met de batterij, dus neem even contact op met GSM Limburg om ernaar te laten kijken. De volgende melding is te zien:


"Deze iPhone kan de conditie van de batterij niet bepalen."


#4 Energiebeheerfunctie toegepast


Oh-oh… dit geeft aan dat Apple jouw iPhone trager heeft gemaakt. De batterij is nog niet zo slecht dat vervanging nodig is, maar Apple heeft uit voorzorg wel de prestaties teruggeschroefd. Er zal dan geen piekbelasting meer plaatsvinden. Je ziet de melding:


"Deze iPhone is onverwacht uitgeschakeld omdat de batterij de benodigde stroompiek niet kon leveren. De energiebeheerfunctie is toegepast om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt. Schakel uit…"


Wil je niet dat Apple jouw toestel trager maakt, maar wil je op maximale prestaties blijven werken, dan tik je op het linkje Schakel uit. Als je de energiebeheerfunctie uitschakelt kun je het niet meer handmatig inschakelen. Je zult moeten wachten tot het volgende piekmoment zich weer voordoet, waardoor Apple de energiebeheerfunctie weer automatisch inschakelt.

Apple heeft het linkje om uit te schakelen zo klein mogelijk gemaakt, omdat ze eigenlijk niet willen dat je het gebruikt.

Overigens beschikken alle iPhone's over een energiebeheerfunctie, om te zorgen dat alles veilig functioneert. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de iPhone tijdelijk uitschakelt bij te hoge temperaturen, zodat het toestel kan afkoelen. Deze basisfuncties van energiebeheer kun je niet uitschakelen.


#5 Energiebeheerfunctie uitgeschakeld


Je wil niet dat Apple je iPhone trager maakt en hebt daarom de energiebeheerfunctie (zoals getoond in de vorige paragraaf) uitgeschakeld. In dat geval zie je het volgende bericht:


"Deze iPhone is onverwacht uitgeschakeld omdat de batterij de benodigde stroompiek niet kon leveren. Je hebt de energiebeheerfunctie handmatig uitgeschakeld."Heb je spijt van je keuze? Je kunt de energiebeheerfunctie niet meer handmatig inschakelen, maar zult moeten wachten tot er opnieuw een piekbelasting plaatsvindt. In dat geval zal de energiebeheerfunctie weer automatisch worden ingeschakeld en krijg je de optie om het uit te schakelen. Wil je altijd met maximale prestaties werken, dan zul je dus na elke onverwachte piekbelasting weer op Schakel uit moeten drukken.

Wat zijn de gevolgen van een vertraagde iPhone?

Als Apple uit voorzorg jouw iPhone trager gemaakt heeft omdat de batterijcapaciteit niet voldoende is, heb je mogelijk last van deze bijwerkingen:


 • Langere wachttijd voordat apps worden opgestart.
 • Lagere beeldsnelheid tijdens het scrollen.
 • Minder achtergrondverlichting. Dit kan je eventueel voorkomen door de helderheid hoger in te stellen via het Bedieningspaneel.
 • De speaker klinkt zachter. Je hebt tot 3 decibel minder hoog volume uit de luidsprekers.
 • Apps zijn minder snel. Je ziet dit vooral in grafisch indrukwekkende games, waar haperingen in voor kunnen komen.
 • De LED-flitser kan worden uitgeschakeld. Je kan dan geen foto’s met flits meer maken. Dit komt alleen in extreme gevallen voor.
 • Apps die normaal gesproken op de achtergrond worden bijgewerkt, doen dat nu pas als je ze opstart.

Ondanks dat de prestaties van de iPhone bij een mindere batterij lager zijn, zijn er ook een aantal zaken die niet beïnvloed worden:


 • De kwaliteit van telefoongesprekken en netwerken blijft gelijk.
 • Foto’s en video’s behouden hun beeldkwaliteit.
 • De prestaties van de GPS blijft gelijk.
 • Je locatie wordt even nauwkeurig bepaald.
 • Sensoren zoals de gyroscoop, versnellingsmeter en barometer functioneren normaal.
 • Je kan Apple Pay blijven gebruiken (mits ingesteld).

Hoe kan ik de vertraging van mijn iPhone uitschakelen?

Wil je geen last hebben van bovengenoemde gevolgen, dan kun je het vertragen van je iPhone uitschakelen. Dit kan echter alleen als je iPhone dit zelf ingeschakeld heeft. Apple doet dit alleen bij onderstaande modellen:


 • iPhone 6 en iPhone 6 Plus
 • iPhone 6s en iPhone 6s Plus
 • iPhone SE
 • iPhone 7 en iPhone 7 Plus

Alleen bij deze toestellen worden de prestaties verlaagd bij een minder goed presterende batterij. Je kan het vertragen dus ook alleen op deze toestellen uitschakelen. Dat doe je als volgt:


-Ga naar Instellingen > Batterij.

-Kies voor Batterijconditie (Bèta).

-Controleer onder Piekprestaties of je iPhone inderdaad vertraagd wordt. Dit is te herkennen aan de tekst “Deze iPhone is onverwacht      uitgeschakeld omdat de batterij de benodigde stroompiek niet kon leveren.”

-Tik op de optie Schakel uit achter deze tekst.

-De iPhone presteert nu weer volgens de maximale prestaties.


Hou er echter rekening mee dat de kans nu groter is dat je iPhone uit zichzelf opnieuw opstart of de batterij minder lang mee gaat. Je kan het vertragen pas weer inschakelen als je iPhone opnieuw uit zichzelf uitschakelt.